SİYASET FELSEFESİ
- Kent Siyaset
- 18 Mar 2019
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 24 Mar 2019
Siyasetin temel kavramları.
SİYASET FELSEFESİ
SİYASET FELSEFESİNİN TEMEL KAVRAMLARI:
Hukuk : Toplumda kişiler arasındaki ve kişilerle devlet arasındaki ilişkileri düzenleyen yazılı kurallar sistemidir.
Yasa : Bireylerin toplum içindeki eylem ve davranışlarını düzenleyen yazılı hukuk kurallarıdır.
Bürokrasi : Yasaların uygulamaların üstlenen memurların idari işleyişidir.
Sivil Toplum : Devlet otoritesi ve kurumları dışında kendi hak ve özgürlüklerini savunabilen örgütlenmelerdir.
Siyaset Felsefesinin Temel Soruları:
İktidar kaynağını nereden alır? Devleti oluşturan öğeler, ülke, halk, iktidar ve egemenliktir. İktidar, halk ve ülke üzerinde siyasi gücü kullanma yetkisini elinde bulunduran güçtür. Ancak, iktidarın kaynağında farklı otoriteler bulunabilir.
Teokratik otorite : Devleti yönetenler yönetme gücünü tanrıdan, dinden ve kutsal kitaptan alırlar. Daha çok krallıklarda görülür, kral tanrı adına toplumu yönetir.
Karizmatik otorite : İktidar gücünün kaynağı liderin özellik ve eylemleridir.
Demokratik otorite : Yönetenler gücünü halktan alır ve halk adına toplumu yönetir. Demokratik yönetimlerde otoritenin kaynağı hukuktur. Yönetenler yasalara uygun olarak yönetmek durumundadır.
Meşrutiyetin ölçütü nedir? Devlette meşrutiyetin ölçütü yasalardır. Yönetenlerin meşru olması yasalara göre iktidara gelip yasalara göre iktidardan düşmesidir.
Egemenlik hakkini kimler kullanır? Totaliter yönetimler de egemenlik hakkini lider kullanırken, demokratik yönetimlerde halk kullanır.
Bürokrasiden vazgeçilebilir mi? Devleti yönetenler değişebilir. Ancak, devletin islerini yürütmekle yükümlü olan bürokrasi devlet için vazgeçilmez bir unsurdur.
Sivil toplumun işlevi nedir? Devlet kurumlarının dışında, özgür vatandaşların, kendi haklarını korumak ve yönetenleri denetlemek işlevini yerine getiren sivil toplum örgütlenmeleri özellikle demokratik toplumların vazgeçilmez unsularından.
Comments