YEREL "YÖNETİŞİM"
- Kent Siyaset
- 28 Mar 2019
- 2 dakikada okunur
Fehmi Başusta
2010 Forum Dergisi (Alıntı)
Belediyeleri yönetmek ve yönetme kaynaklarının iletişimi.
Kamu alanlarının en iyi şekilde yönetilmesi bir beceri ve eğitim sürecinin verimiyle eşdeğerdir. Bir işin esasına uygun, doğru, adaletli ve hakkıyla yapılması için gerekli tüm niteliklerinin bütününe liyakat diyoruz.
Gelişen sistemlerin ve organizasyonların değerlerini yönetebilecek Nitelikte kişileri bulmak gittikçe azalıyor. İyi mühendis çoktur, iyi mimar çoktur, iyi doktor çoktur... Fakat alanında çok iyi olmanın artık yeterli olmadığını biliyoruz. Farklı becerilerde gereklidir. İnsan karmaşık biyo kültürel bir canılıdır bu çağın en temel meselesi olarak karşımızda duruyor.
Özellikle yerel yönetimler toplumların ve ülkelerin en önemli alanlarıdır. Halkın içinde olup, halkı yönetmek, onlara hizmet üretmek, sorunları tespit etmek, en zor ve en kıymetli olandır. Bu sadece insan yönetmek değildir. Bu sadece mimar olmak değildir. Bu birden çok beceriyi en iyi şekilde yapabilmektir.
Hem sorunları yönetmek, hemde çözümleri yönetmektir. İnsan ve mali kaynakları iyi yönetmekle işimiz bitmiyor. Zaman ve kavramlarında iyi yönetilmesi esastır.
Toplum bileşenlerine ve onların tekil ihtiyaçlarına duyarlı olmak gereklidir. Üretenin yöneten, tüketenin yönetilen olması dikkat çekici olandır.
Avrupa Konseyi Yerel Yönetim çalıştayları belediyeler nasıl yönetilmelidir? Sorusuna yanıt bulmaya devam ediyor. Dünyanın farklı kültürlerinden gelen uzmanlar teori ve pratiklerini, değer ve göstergelerini paylaşıyor. Amaç zengin kültürel hayatın en önemli yolunun kentler ve yerel özellikler olduğunu detaylarıyla bilimsel veriye çevirmektir. Bunun anlamlı şekli ise kullanılan dilin, farklılıkların kendi temsiliyeti ile yaşamasının olanaklarını zenginleştirmektir.
“İyi Demokratik Yönetişim”in kamu yönetiminin tüm seviyelerinde bir gereklilik olduğu savından yola çıkan çalışmalar yerel düzeyde, yerel yönetimin yurttaşlara en yakın yönetim olması nedeniyle birincil öneme sahip olduğu belirtiliyor. Bu hedeflere varılmasını amaçlayan çalışmalar yıllardır içerik ve nitelik açısından tartışılmaktadır.
Bu yazımızda yönetişimin adil ve demokratik olması için yerel yönetimlerde neler yapılmalıdır sorusuna alan açacak başlıkları sizlerle paylaşmaktır.
Temel tartışma başlıkları ve iyileştirilmesi gereken içerikler ise şöyle;
“Katılım, Temsiliyet, Seçimlerin Adil Yapılması, Duyarlılık, Etkililik ve Verimlilik,
Açıklık ve Şeffaflık, Hukukun Üstünlüğü, Etik Davranış,
Yetkinlik ve Kapasite, Yenilik ve Değişime Açık Olma,
Sürdürülebilirlik ve Uzun Dönemli Yönelim, Sağlam Mali Yönetim,
İnsan Hakları, Kültürel Çeşitlilik ve Sosyal Kaynaşma
Hesap Verebilirlik”
Bu başlıkların siyasal alanlarada ivme kazandıracağını söylemek doğru bir yaklaşım olacaktır. Kanımca her yerel yönetimin kendi özel durumu dikkatte alınarak yapılacak iyileştirmeler bizi verimli sonuçlar için doğru bir çalışmaya yönlendirecektir. Toplumun yapı malzemesi, nitelikleri, görsel özellikleri, sorunlarının özgül merkezi iyi tahlil edilirse yönetişim kanalları doğru kullanılacaktır.
Yerel yönetimlerde yönetici olmak toplum mühendisliğiyle neredeyse aynıdır. Farklı yanı ise işi baştan sona tüm süreçleriyle yönetmektir. Üreten, yöneten ve şekillendirendir yerel yönetim.
Comentarios