top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıKent Siyaset

Yarayı hızlıca kapatan macun

Kaya Midyelerinden İlham Alan Tıbbi Yapıştırıcı, Kanamaları Saniyeler İçinde Durdurabiliyor!


Mayo Clinic araştırmacıları ve Massachusetts Institute of Technology'deki (MIT) meslektaşları, kanamayı pıhtılaşmadan bağımsız olarak durdurabilen, yarayı hızlıca kapatabilen bir macun geliştirdiler. Detaylar Nature Biomedical Engineering 'de yayınlandı.

Bu macunun ilham kaynağı? Kaya midyeleri!

Kaya midyeleri, ıslak koşullara ve değişken yüzeylere rağmen yerinde kalmak amacıyla kayalara, gemi diplerine ve büyük balıklara yapışan deniz hayvanlar ıdır. Bunu başarabilmelerinin sebebi yüzeyi temizleyen ve nemi iten bir tür yağ matrisi yaymaları ve sonra onları yüzey molekülleriyle çapraz bağlayan bir protein ile takip etmeleridir. Bu iki aşamalı süreçle yeni keşfedilen macunu organ lara veya doku lara uygulandığında da aynı şey oluyor.


Tarihsel olarak, cerrahlar pıhtılaşmayı hızlandıracak ve kanamayı durdurmak için bir pıhtı oluşturacak bir tür malzeme kullanırlardı. En hızlı durumlarda bile bu, birkaç dakika sürüyor. Klinik öncesi çalışmalarda, bu araştırma ekibi, macunun kanamayı 15 saniye kadar kısa bir sürede, daha pıhtılaşma bile başlamadan durdurduğunu göstermiştir. Mayo Clinic kardiyak anestezi uzmanı, acil hekimi ve aynı zamanda çalışmanın kıdemli baş yazarı Christoph Verilerimiz, macunun pıhtılaşmadan bağımsız bir şekilde nasıl hızlı hemostaz sağladığını gösteriyor. Ortaya çıkan doku sızdırmazlığı yüksek arter basınçlarına bile dayanabiliyor. Macunun iç organlar da dahil olmak üzere ciddi kanamaları durdurmada ve pıhtılaşma bozukluğu olan hastalarda veya kan sulandırıcı ilaçlarda faydalı olabileceğini düşünüyoruz. Bu, askeri ve sivil travma mağdurlarının bakımı için faydalı olabilir.

Macun, su itici bir yağ matrisi ve biyo-yapışkan mikro parçacıklardan oluşan enjekte edilebilir bir malzemeden oluşuyor. Yağ, bağlanmak için temiz bir yer sağladıktan sonra mikropartiküller ve doku yüzeyi birbirine bağlanır. Biyom ateryal haftalarca yavaş yavaş emilir.


Araştırma, MIT'nin Deshpande Merkezi, Ulusal Sağlık Enstitüleri, Ulusal Bilim Vakfı, Ordu Araştırma Ofisi, Zoll Vakfı ve Samsung Bursu tarafından desteklendi. Teknoloji, MIT ve Mayo Clinic arasında paylaşılan bir patent ile korunmaktadır.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page