TUTUMLULUK VE VERİMLİLİK
- Kent Siyaset
- 9 Nis 2019
- 2 dakikada okunur
Yerel yönetimde önemli unsurlar.
Tutumluluk
Dünyada tüm kamuda tutumluluk elzemdir. Önce tutumlu olunur sonra diğer unsurlar kullanılır. En düşük maliyetle, en kalıcı çözümler ve sürdürülebilir işler elde etmeye çalışırlar. Zamanın ve kaynağın ekonomik olarak kullanımı perspektif olarakta yerleşmelidir. Belediyelerin tutumluluğu kaynakların en etlin şekilde kullanılmasıyla ilintilidir. Maliyetler en aza indirilir. Tüm süreç maddi ve diğer etmenleriyle doğru kullanılmaya başlanır.
Faaliyetler koordine edilirken, harcamaların tutumlu bir biçimde yapması önemlidir. İnsan kaynakları başta olmak üzere kurumun organizasyonu da bu ilke dairesinde yapılmalıdır. “Belediyeler açısından tutumluluk, hizmetlerin en düşük maliyetle ve en uygun zamanda, belirlenmiş olan hedefler doğrultusunda gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilir.”
“Daha geniş bir tanımlamaya göre tutumluluk, örgütün amaçları da göz önünde bulundurularak, kaynakların uygun miktar ve kalitede, uygun zamanda ve uygun yerde en az maliyetle elde edilmesi ve kullanılmasını ifade etmektedir.”
Verimlilik
Verimlilik kamuda ve belediyelerde önemli bir paydadır. Verimlilik bir çöm iyinin başladığının işaretidir.
Verimlilik yerel yönetimlerin yanı sıra, gönüllü kuruluşlar ve diğer sosyal kurumları da ilgilendirmektedir. “Bu kurum ve kuruluşların amaçları farklılaştıkça, verimlilik tanımları da farklılaşacaktır.” Verimlilik ilkelere, değerlere, prensiplere ve sürece uyulduğunun açık göstergesidir.
“Teknik anlamda verimlilik, bir faaliyet için kullanılan girdiler ile üretilen çıktılar arasındaki ilişkiyi anlatırken, matematiksel olarak çıktının girdiye oranı şeklinde ifade edilmektedir.”
Verimlilik; iki biçimde sağlanabilir. Birincisi, aynı nitelikte girdiler kullanılarak çıktı artırılabilir; ikincisi ise, belirli bir orandaki çıktıya, girdilerin azaltılması ile ulaşılabilir.
Kamu yönetiminin en önemli işlerliği unsurların doğru kullanılmasıdır. “Belediyeler de birer kamu kurumu olarak, verimlilik unsurunu dikkate alarak iş, işlem ve faaliyetlerini sürdürmek durumundadırlar. Belediye hizmetlerinde verimlilik artışı, aynı birim maliyet için daha çok ve/veya daha iyi hizmet ya da daha az birim maliyet ile hizmetlerin aynı miktar ve kalitede sunulması ile sağlanmaktadır.”
Belediyelerin verimliliği, az harcamak ve azla çok hizmet üretmektir hedef. Verimliliği geliştirecek büyütmektir.
Belediyeler kendi öz varlıklarını doğru kullanmak zorundadır. Araçları, maddiyatı, insan kaynağını ve teknolojiyi iyi kullanarak verimliliği artırır. Halkın temel talepleri ve beklentileri dikkate alınarak adımlar atılarak kolay israfın önü kesilmiş olur.
Belediyenin kaynakları sabittir. Fakat kentlerde teni yapılanmaların içinde kaynak üretimi olmak zorundadır. Sabit kaynaklarda verimlilik büyük bir problem olarak durmaktadır.
Verimlilik biçimsel ve nitel olarak çok tartışılır bir normdur adeta. Verimlilik, organizasyonlarda ve faaliyetlerde belirgin bir farkındalıktır. “Belediyelerde örgütlenme yapısı ve iç işleyişinin düzenlenmesi organizasyona ilişkin verimliliği ifade ederken, faaliyetlere ilişkin öğeler açısından verimlilik ise daha çok personelin çalışma biçiminden kaynaklanmaktadır.”
Verimlilik, başlı başına belediyenin yetki ve sorumluluğundaki hizmetlerin üretimi ve sunulmasında ölçüt değildir. Yerel hizmetler için başkaca ölçütlerin kullanılması da önemlidir ve gereklidir. Şöyle ki, sonuca en düşük maliyetle ulaşılmış olabilir; “ancak bu durum o hizmetin etkin veya kaliteli bir biçimde yerine getirildiği anlamını taşımayabilir.”
Comentarios