top of page

Savaş propagandası ve Hitler

  • Yazarın fotoğrafı: Kent Siyaset
    Kent Siyaset
  • 5 Nis 2021
  • 1 dakikada okunur

10 Maddede Adolf Hitler’in Savaş Propagandası


Adolf Hitler, siyasal olayları incelerken daima propaganda faaliyetleri ile de ciddi şekilde ilgilenmiştir. “Propaganda” denilince hepimizin aklına; Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı, Nazi Almanyası’nın ikinci şansölyesi olan Joseph Goebbels gelir. Aslında Nazi Almanyası’nın propaganda başarısı; siyasal olayları incelerken daima propaganda faaliyetleri ile de ciddi şekilde ilgilenen Adolf Hitler’e aittir. Almanların hayatları ve insanlık için savaştığını düşünen Adolf Hitler’e göre savaş propagandasının amacı, kahramanlık ruhu için yararlı olmalıydı. Bu amaç, Alman milletinin başarısına yardım etmek olmalıydı. Asker olduğu dönemlerde Adolf Hitler, Almanlardaki propaganda yokluğunu her asker gibi yakından görebilmişti. Alman propagandası, kültürlü ve seçkin kişilerin işlediği üzücü bir hataya en canlı örnekti. İngilizlerin ve Amerikalıların, Almanları “barbar” olarak gösterdiği propagandaları, psikolojik yönden akla çok uygundu. Bu sayede cephede hayal kırıklığına uğramaktan korunabiliyorlardı. Peki Adolf Hitler’e göre etkili bir propagandanın olmazsa olmazları nelerdi? Adolf Hitler’e göre Propaganda;

  1. Marksist-Sosyalist örgütün çok iyi bildiği ve ustaca kullandığı bir silahtır.

  2. Bir sanattır.

  3. Başarı ile yönetildiğinde olağanüstü olumlu sonuçlar doğurur.

  4. Özünde bir amaç değil, bir araçtır. Bir hedefe ulaşmak için kullanılan araçtır. Hakkında amacı gerçekleştirdiği oranda not verilir. Bundan dolayı hizmet ettiği amaca yardımcı olması için, uygun bir biçimde şekli belirlenmelidir.

  5. Aydın ya da az tahsilli ayırt etmeden daima bütün topluma hitap etmelidir.

  6. Hizmet ettiği amaç ile bilim arasındaki ilişkidir.

  7. Daha hızlı bir zafer şartıdır. Millete hürriyetini, şerefini ve haysiyetini sağlamasında yardımcı olur.

  8. Bilgi sahibi olanlara veya sadece bilgi toplama niyetinde olanların yanı sıra duygulara ve biraz da akla hitap etmelidir.

  9. Halkın anlayacağı alanda yapılmalıdır.

  10. Taraftar olması istenilen kimseler ne kadar çoksa manevi seviyesi de o kadar aşağıda olmalıdır.



Comments


bottom of page